Диагностика на автоматична скоростна кутия / трансмисия


Диагностика на автоматична скоростна кутия / трансмисия

В съвременните превозни средства се съдържат много сензори, които комуникират с различни модули, чрез мрежа от данни. В конкретният случай – модулът за управление на автоматична трансмисия / скоростната кутия работи заедно с двигателя и има задачата да изчислява точното време, в което да превключи на определена скорост. По този начин колата, джипа се движат гладко и безпроблемно. Модулите за автоматични скоростни кутии са с множество сензори, които следят за нивото на маслото, температурата на маслото и общото налягане на трансмисията.


Освен това този модул отговаря за изпращането на определени кодове сигнали към компютъра в колата, в случай че открие неизправност или друг проблем по трансмисията. Тогава ще видите лампичка, която ще светне на таблото ви. Тя ще бъде предупреждение, че нещо не е както трябва в скоростната кутия.Индикатори за проблеми в трансмисията

В някои коли индикаторите за проблеми в трансмисията могат да бъдат различни:

  • да видите светнал термометър – знак за повишаване на температурата
  • ще премигва индикатор по време на ускорение
  • ще видите цяло съобщение на бордовият компютър

Ето защо е важно да познавате автомобилът си или в конкретният случай – всички лампички и индикатори по таблото. Не бива да пренебрегвате техните сигнали и без да се паникьосвате първо да провелите за какво би могла да светне дадена лампичка.


Когато модулът за управление на автоматична трансмисия не работи, колата няма да може да сменя скоростите правилно. Това ще доведе до сериозни проблеми по трансмисията и сериозни ремонти след това.


Професионална автодиагностика на автоматична скоростна кутия

Тук идва и нашата роля като софтуерни техници и правещи диагностика на коли, да ви помогнем в момента, когато дадената лампичка на таблото светне. Ще можем да преценим и да определим някои от възможните проблеми като:

  • Защо не сменя предавките?
  • Защо трансмисията не превключва надолу, когато сте на място?
  • Защо скоростната автоматична кутия е заседнала на неутрална?
  • Защо автоматичната скоростна кутия не превключва на по-висока предавка, когато ускорявате?
  • Дали има проблеми на управление на компютъра или електрониката, тъй като в съвременните превозни средства се съдържат много сензори, които комуникират с различни модули, чрез мрежа от данни.

Тези или други евентуални проблеми, които могат да възникнат, можете да считате за сериозни. Те могат да доведат до повреди на двигателя или цялата трансмисия. За това, когато видите тази лампичка, светнала на таблото, веднага трябва да спрете превозното средство от движение и да ни потърсите за диагностика на колата, трактора, комбайната, джипа, камиона … Разполагаме с необходимата професионална апаратура, с която бъдем полезни.

 

Марки автомобили

Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda , Mercedes Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Toyota, VW , Acura, Alfa Romeo, Alpina, Aston Martin, Bentley, Brabus, Bugatti, Buick, Cadillac, Chery, Chevrolet, Chrysler, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Daimler, Datsun, Dodge, Eterniti, Ferrari, GMCGMC, Great Wall, Holden, Hummer, Infiniti, Innocenti, Isuzu, Jaguar, Jeep , Lamborghini, Lancia, Land Rover, Lexus, Lincoln, Lotus, Maserati, Maybach, McLaren, Mercury, MG, MINI, Morgan, Pagani, Plymouth, Pontiac, Porsche, Proton, RAM, Rolls Royce , Rover, Saab, Smart, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Talbot, Tata, Tesla, Venturi , Volvo

Камиони

Iveco, Mercedes-Benz, DAF, MAN, Ford , Renault , Scania, Volvo и други …

Трактори

JOHN DEERE, NEW HOLLAND, MASSEY FERGUSON, CASE IH , LAMBORGHINI , DEUTZ FAHR, FENDT, LS, CLAAS, KUBOTA и други …