Софтуерно изключване на запушен ДПФ / DPF и физическо премахване


Софтуерно изключване на запушен ДПФ DPF физическо премахване, софтуерно изключване на DPF филтър сервизи

Софтуерно изключване на запушен ДПФ / DPF и физическо премахване

Софтуерно изключване на запушен ДПФ / DPF и физическо премахване, като част от колата. Клиента дойде при нас със светнали лампички за предупреждение за ДПФ на таблото и осезаемо не добре работеща кола. По-долу можете да видите и снимка на ДПФ филтъра за твърди частици в какво състояние е. Първо спряхме софтуерно DPF – а, което е първото и по-важно да се направи. След това го премахнахме физически от колата. Резултатът беше, че колата заработи правилно, без проблеми.


Софтуерно изключване на запушен ДПФ / DPF, премахване на ДПФ / DPF филтър за твърди частици сервизи


Запушен ДПФ филтър представлява натрупване на сажди в цялото тяло на филтъра за твърди частици. Това е неговата роля в колите с дизелов двигател. Той улавя всички сажди и твърди частици, които се отделят при изгарянето на дизеловото гориво. Натрупват се вътре и когато достигнат определено ниво, ДПФ филтъра има ролята да направи регенерация чрез изгаряне и да ги изчисти. Когато настъпи този момент, на таблото ви ще светне предупредителна лампичка.


Запушен ДПФ филтър симптоми, проблеми при запушване на ДПФ филтъра


Защо DPF филтъра се запушва?

Въпреки самостоятелната си роля в регенерацията и почистването, DPF филтъра може да не направи въпросната регенерация и да се запуши. Една от основните причини е, че шофирате само в градски условия. За да се осъществи самопочистването на ДПФ филтъра, той трябва да достигне определена температура за изгаряне на всички полепени сажди и твърди частици. Това става най-добре, когато шофирате извънградски условия и на по-дълги разстояния. Когато карате само в града и на къси разстояния това става невъзможно и следва запушване. Ето тук идват възможностите за повреди в двигателя. Той не може да изпълнява ролята си повече, ще светне лампичката на двигателя на таблото и веднага трябва да предприемете мерки.


Причини за запушване на ДПФ филтъра

Други причини за запушване на филтъра за твърди частици е лошото и некачествено гориво. Лошо работещи горивни инжектори. Работата на EGR клапана, който контролира циркулацията на изгорелите газове. В случай, че той не работи добре и стои отворен, това означава по-богата горивна смес. Богата смес ще доведе до запушване на DPF по-бързо.


Как можете да се справите с проблемите с ДПФ филтъра?

Вариант 1. Да се изчисти механично в сервиз

Вариант 2. Да си купите нов, ако механичното почистването не помага

Вариант 3. ДПФ филтъра да се изключи софтуерно при нас и да се премахне механично по желание

Още информация можете да прочетете в статията ни Софтуерно изключване на ДПФ филтър и какво представлява то. Разбира се можете да ни потърсите на 089 7777 591 с въпроси и ще направим консултация.


Ето така изглежда от вътре един запушен ДПФ филтър.
Запушен ДПФ филтър симптоми, софтуерно изключване на ДПФ филтър и физическо премахване

 

Научи още…

Марки автомобили

Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda , Mercedes Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Toyota, VW , Acura, Alfa Romeo, Alpina, Aston Martin, Bentley, Brabus, Bugatti, Buick, Cadillac, Chery, Chevrolet, Chrysler, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Daimler, Datsun, Dodge, Eterniti, Ferrari, GMCGMC, Great Wall, Holden, Hummer, Infiniti, Innocenti, Isuzu, Jaguar, Jeep , Lamborghini, Lancia, Land Rover, Lexus, Lincoln, Lotus, Maserati, Maybach, McLaren, Mercury, MG, MINI, Morgan, Pagani, Plymouth, Pontiac, Porsche, Proton, RAM, Rolls Royce , Rover, Saab, Smart, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Talbot, Tata, Tesla, Venturi , Volvo

Камиони

Iveco, Mercedes-Benz, DAF, MAN, Ford , Renault , Scania, Volvo и други …

Трактори

JOHN DEERE, NEW HOLLAND, MASSEY FERGUSON, CASE IH , LAMBORGHINI , DEUTZ FAHR, FENDT, LS, CLAAS, KUBOTA и други …