Регенерация на DPF филтър – какво представлява?


Регенерация на DPF филтър – Diesel Particulate Filter

Регенерация на DPF филтър е процес, при който всички натрупани сажди и твърди частици в него биват изгаряни. Той е част от отделителната система и като филтър събира всички натрупвани сажди и твърди частици след изгарянето на дизеловото гориво. Изгарянето им става вътре в самият филтър, което е втората част от негова функция. След достигане на определен капацитет от събрани сажди, ДПФ филтъра започва процедура по регенерацията си. За това е необходимо да достигне определена температура, за да изгори всичко натрупано в него.


Запушен ДПФ филтър симптоми, софтуерно изключване на ДПФ филтър и физическо премахване
Запушен ДПФ филтър – запушването на филтъра за твърди частици е опасно и вредно за двигателя. Това започва да се отразява на цялостната работа на машината и може да доведе до сериозни проблеми.

Има два вида регенерация – активна и пасивна.

Пасивна регенерация на ДПФ филтър

Пасивната регенерация се случва, когато карате автомобилът на дълги разстояния, с постоянно висока скорост при дълги пътувания по магистралата, на пример. Като време – от 30 до 50 минути в активно движение и пълно натоварване на двигателя. Това позволява температурата на отработените газове да се повиши до значително високо ниво и да изгори излишния сажди във филтъра.

Активна регенерация и почистване на ДПФ филтър

Другият вид регенерация на ДПФ филтъра е активната регенерация, при която автоматично се инжектира допълнителното гориво, като част от ECU на автомобила. Когато филтърът достигне предварително определена граница (обикновено около 45%), за да се повиши температурата на отработените газове и да изгори на натрупаните сажди.

Софтуерно премахване изтриване на DPF филтър Пловдив
Софтуерно премахване изтриване на DPF филтър Пловдив

За това също е необходимо да пътувате по-продължително, тъй като процесът на регенерация може да не завърши напълно. В този случай предупредителната лампичка ще продължи да показва, че филтърът все още е частично блокиран.


Дали протича активна регенерация на ДПФ филтъра можете да разберете от следните неща:

  • Променя се лампичката за индикация на двигателя
  • Охлаждащите перки се включват
  • Леко увеличение на разхода на гориво
  • Повишена скорост на празен ход
  • Деактивиране на автоматично спиране/старт
  • Гореща, остра миризма от ауспуха

Какво да правите, ако светне предупредителна лампичка за двигателя или ДПФ филтъра?

Изключително важно е да наблюдавате индикациите на предупредителните лампички на таблото за двигателя и за DPF филтъра. В зависимост от тяхната промяна или липса на такава, ще е необходимо да се обърнете към сервиз. В никакъв случай не ги пренебрегвайте! Първо – можете да смените филтъра си с нов. Второ – да го почистите механично в оторизиран сервиз. Трето – да направите софтуерно изключване на ДПФ филтъра при нас, с което решавате проблема кардинално. Важното е, че имате избор и винаги можете да ни потърсите за консултация, преди да предприемете нещо.

Научи още…

Марки автомобили

Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda , Mercedes Benz, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, Toyota, VW , Acura, Alfa Romeo, Alpina, Aston Martin, Bentley, Brabus, Bugatti, Buick, Cadillac, Chery, Chevrolet, Chrysler, Dacia, Daewoo, Daihatsu, Daimler, Datsun, Dodge, Eterniti, Ferrari, GMCGMC, Great Wall, Holden, Hummer, Infiniti, Innocenti, Isuzu, Jaguar, Jeep , Lamborghini, Lancia, Land Rover, Lexus, Lincoln, Lotus, Maserati, Maybach, McLaren, Mercury, MG, MINI, Morgan, Pagani, Plymouth, Pontiac, Porsche, Proton, RAM, Rolls Royce , Rover, Saab, Smart, Ssang Yong, Subaru, Suzuki, Talbot, Tata, Tesla, Venturi , Volvo

Камиони

Iveco, Mercedes-Benz, DAF, MAN, Ford , Renault , Scania, Volvo и други …

Трактори

JOHN DEERE, NEW HOLLAND, MASSEY FERGUSON, CASE IH , LAMBORGHINI , DEUTZ FAHR, FENDT, LS, CLAAS, KUBOTA и други …